28 maart 2024

Op naar Deining aan de Maas!

18 april a.s. zing ik in het Veerhuis in Oeffelt een concert in het kader van hun maandelijkse concertreeks, getiteld Deining-in-het-Boothuis. Samen met Jeroen (piano) en Robby (contrabas) laat ik een mooie mengeling van ons klassieke Frans chanson, ons eigen werk en mijn vertalingen van chansons horen.

Het Veerhuis biedt ook de mogelijkheid van een combi-ticket van deze avondvoorstelling met een diner vooraf! Een compleet avondje uit dus.
Donderdag 18 april a.s. 20.00u Veerhuis Oeffelt

Reserveer via https://hetveerhuisoeffelt.nl/winkel

4 maart 2024

LENTE

In de zon en met het gekwinkeleer van honderden vogels om mij heen zit ik te typen. Een hele natte winter lang (ik worstel mij elk jaar ploeterend door het gebrek aan licht heen) vloog mij de drassigheid om de oren en naar de keel. En dan opeens: Ohhhhh soleil, soleil… soleil, soleil… soleil, soleil !!

Maar voor ik de lente ga bejubelen toch nog even terug naar 21 januari j.l., naar ons concert “En Rentrant – Onderweg naar huis” in de Thiemeloods in Nijmegen: het was even alsof de winter toen al voorbij was. Dank aan Jeroen, Robby, Herm, Machteld en Ruud, die fantastisch hebben gespeeld, en aan Joep en Floor die hebben geholpen. En vooral dank aan jullie die kwamen luisteren en dank aan Toon en de technici van de sfeervolle en gastvrije Thiemeloods!

Maar hoe enorm leuk het ook was om met een zespersoons ensemble te mogen zingen…. het was toch écht een gelegenheids-combi. Jeroen, Robby en ik gaan met z’n drieën, maar niet minder enthousiast, verder met de dingen die op stapel staan.

Allereerst natuurlijk het aanpassen van mijn verouderde website: de informatie en documentatie verdient aanpassingen.

Een jaar geleden leerden Jeroen en ik contrabassist Robby Roël kennen, nadat Gregor Schaefer helaas vanwege blessures ons trio had moeten verlaten. En ohhh, wat zijn er toch veel fantastisch bassisten op deze wereld! In ieder geval in mijn leven: ik bof enorm met de mannen (dat toevallig dan weer wel…) die mij tot nu toe allemaal hebben willen begeleiden.

Robby wordt in de loop van komende maanden als het volwaardige bandlid dat hij inmiddels is toegevoegd aan mijn foto- en videobestanden. Maar voor het zover is bij deze al vast een kleine indruk:

1 januari 2024

Gelukkig, gezond en muzikaal Nieuwjaar!

Graag zie ik jullie op 21 januari in de Thiemeloods Nijmegen om 15.00u voor de laatste keer mijn concert

En Rentrant – Onderweg naar Huis

Mijn eigen vertalingen van Franse chansons, met als begeleiding in wisselende bezetting:

Jeroen Jongmans piano en gitaar, Robby Roël contrabas, Ruud van de Broek accordeon, Machteld Jongmans dwarsfluit, Herm Hegger klarinet en zang.

Kaartverkoop via: https://ticketl.ink/ebIZS

2 november 2023

Goed nieuws:

Reprise EN RENTRANT – ONDERWEG NAAR HUIS  op 21 januari ‘24 !!

Met (facultatief) een bijzondere wijnproeverij na afloop.
Thiemeloods, Nijmegen, zondagmiddag 21 jan a.s. om 15:00u.

Onze prachtige En Rentrant – band, mijn eigen vertalingen van geliefde chansons, en afsluitend een drankje, of zelfs wijnproeverij van biologische Franse wijnen bij Lenkenswijn (ook gevestigd in de Thiemeloods!

Nadere info volgt nog, maar kaartverkoop is vanaf 4 november as mogelijk via

https://ticketl.ink/ebIZS

https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/en-rentrant-onderweg-naar-huis-chans

6 oktober 2023

L’ Amour Toujours in Valburg.

Vrijdag 6 oktober a.s. zing ik Franse chansons samen met pianist Jeroen Jongmans. Zoals we dat al twintig jaar doen!

Locatie: MFC ‘t Knooppunt’ in Valburg.
Het concert begint om 20.00 uur, kaartjes à €10 inclusief kopje koffie of thee.
Deze zijn te bestellen via: ticket@knooppuntvalburg.nl o.v.v. L’Amour Toujours .
Betaling kan ter plekke.

30 september 2023

En Rentrant  –  Onderweg Naar Huis

Afgelopen zaterdag was een prachtig onderdeel van die reis; een heerlijk concert rond mijn eigen vertalingen van Franse chansons…. Naar grote hoogte gespeeld door deze geweldige club die voor het eerst samen klonk!

Dit vraagt om een reprise…

1 augustus 2023

Het Franse Chanson…. ahhh, het blijft heerlijk om te zingen. Tot aan mijn laatste snik waarschijnlijk….

Maar toch, het bloed kruipt natuurlijk waar het niet gaan kan en mijn moedertaal blijft óók een fascinerend en een krachtig instrument.

Daarom nu een concert met het Frans in een bijrol. Maar wel een kráchtige bijrol, zelfs de pilaar onder het programma:

”EN RENTRANT – ONDERWEG NAAR HUIS”

Over mijn liefde voor het Franse chanson, maar dan gezongen in mijn moedertaal!
Geïnspireerd door de dichterlijke verhalen, die Franse chansons vaak vertellen, ben ik ze gaan vertalen. Want uitleggen waar de chansons over gaan, wat ik elk concert doe, is natuurlijk leuk; maar hun zeggingskracht trachten te vangen in zo mooi mogelijk Nederlands werd een heerlijke nieuwe uitdaging. Daarom in deze voorstelling een bijrol voor het Frans…

Maar met als extraatje een uniek voor dit concert samengestelde band:
Allereerst natuurlijk pianist Jeroen Jongmans, al 20 jaar mijn chanson-maatje.
Jeroen heeft voor “En Rentrant” prachtige arrangementen geschreven voor contrabassist Rob Roël, accordeonist Ruud van den Broek, dwarsfluitiste Machteld Jongmans en klarinettist Herm Hegger.
En ik.., ik mag mezelf al zingend mee laten voeren op de golven van dit geweldige vijftal!

“En Rentrant – Onderweg Naar Huis”
30 september 2023
16:00-17:30u in Beuningen (nadere info na aanmelding)
Max. 45 plaatsen beschikbaar, dus nu al aanmelden (via email info@rianvannieuwkuijk.nl )is verstandig!

Als voorproefje een fragment van mijn vertaling van
Les Feuilles Mortes (originele tekst van Jacques Prevert)

“ Het is een lied
Op ons geschreven

Toen ik van jou en jij van mij

En wij voor altijd
Toen samen bleven

Ik hield van jou
Jij hield van mij

Maar het leven scheidt
Alle geliefden
Heel kalm aan
Zonder geluid
En de zee wist langzaam alle sporen
Van minnaars op het strand
Zachtjes uit

RvN Sept’22

12 januari 2023

Na een najaar vol heerlijke schrijfwoede nu vol goede moed het nieuwe jaar in.

Franse chansons bovenaan, zoals altijd, die liefde gaat nooit meer over. Op de voet gevolgd door eigen werk, nu ook in de vorm van vertalingen.
Ooit begonnen omdat ik zo geïnspireerd raakte door Barbara haar prachtige teksten. Een leven in gedichten eigenlijk, haar oeuvre. Maar ook door de sfeer van haar melodieën en haar stem die uniek is en áltijd binnenkomt.
Ondertussen vertaal ik meer dan alleen Barbara haar werk. Want zij is natuurlijk niet de enige die uitdagend schreef/schrijft.

Dus: komend jaar ga ik een voorstelling vormgeven rond het thema Vertalingen. Samen met Jeroen, en wie weet wie nog meer..

En uiteraard blijven óók de andere mooie chansonoptredens (huiskamers en diner’s zijn geweldig om te versieren met een concertje!) en schrijverijen van allerlei aard!

11 september 2022

Een zangpauze van enkele maanden is voorbij!
Gelukkig.
Met nog veel meer elan voel ik de chansons weer opborrelen. ‘Vanuit m’n tenen’, wilde ik eerst schrijven. Maar nee, dat is te weinig, en dat kende ik al lang. Ze komen inmiddels rechtstreeks vanuit m’n ziel, hoe pathetisch dat ook klinkt.
En altijd vía mijn hart.

5 juni 2022

Geen vuiltje aan de lucht, leek het gisteren…

Maar de wolken beginnen inmiddels stevig samen te trekken. En de buienradar laat weinig hoop over voor ons concert in de openlucht morgen..

Niet getreurd, de liefde blijft, ook nu we misschien naar binnen gaan. Want net als de sensatie van de zomerse buitenlucht heeft ook de klank van de vleugel zo z’n voordelen….

Allemaal Liefde morgenmiddag 6 juni wellicht in de (ruime) huiskamer van Steenkamer aan de dijk! Voor info bel: 06-52691898