1 augustus 2023

Het Franse Chanson…. ahhh, het blijft heerlijk om te zingen. Tot aan mijn laatste snik waarschijnlijk….

Maar toch, het bloed kruipt natuurlijk waar het niet gaan kan en mijn moedertaal blijft óók een fascinerend en een krachtig instrument.

Daarom nu een concert met het Frans in een bijrol. Maar wel een kráchtige bijrol, zelfs de pilaar onder het programma:

”EN RENTRANT – ONDERWEG NAAR HUIS”

Over mijn liefde voor het Franse chanson, maar dan gezongen in mijn moedertaal!
Geïnspireerd door de dichterlijke verhalen, die Franse chansons vaak vertellen, ben ik ze gaan vertalen. Want uitleggen waar de chansons over gaan, wat ik elk concert doe, is natuurlijk leuk; maar hun zeggingskracht trachten te vangen in zo mooi mogelijk Nederlands werd een heerlijke nieuwe uitdaging. Daarom in deze voorstelling een bijrol voor het Frans…

Maar met als extraatje een uniek voor dit concert samengestelde band:
Allereerst natuurlijk pianist Jeroen Jongmans, al 20 jaar mijn chanson-maatje.
Jeroen heeft voor “En Rentrant” prachtige arrangementen geschreven voor contrabassist Rob Roël, accordeonist Ruud van den Broek, dwarsfluitiste Machteld Jongmans en klarinettist Herm Hegger.
En ik.., ik mag mezelf al zingend mee laten voeren op de golven van dit geweldige vijftal!

“En Rentrant – Onderweg Naar Huis”
30 september 2023
16:00-17:30u in Beuningen (nadere info na aanmelding)
Max. 45 plaatsen beschikbaar, dus nu al aanmelden (via email info@rianvannieuwkuijk.nl )is verstandig!

Als voorproefje een fragment van mijn vertaling van
Les Feuilles Mortes (originele tekst van Jacques Prevert)

“ Het is een lied
Op ons geschreven

Toen ik van jou en jij van mij

En wij voor altijd
Toen samen bleven

Ik hield van jou
Jij hield van mij

Maar het leven scheidt
Alle geliefden
Heel kalm aan
Zonder geluid
En de zee wist langzaam alle sporen
Van minnaars op het strand
Zachtjes uit

RvN Sept’22

12 januari 2023

Na een najaar vol heerlijke schrijfwoede nu vol goede moed het nieuwe jaar in.

Franse chansons bovenaan, zoals altijd, die liefde gaat nooit meer over. Op de voet gevolgd door eigen werk, nu ook in de vorm van vertalingen.
Ooit begonnen omdat ik zo geïnspireerd raakte door Barbara haar prachtige teksten. Een leven in gedichten eigenlijk, haar oeuvre. Maar ook door de sfeer van haar melodieën en haar stem die uniek is en áltijd binnenkomt.
Ondertussen vertaal ik meer dan alleen Barbara haar werk. Want zij is natuurlijk niet de enige die uitdagend schreef/schrijft.

Dus: komend jaar ga ik een voorstelling vormgeven rond het thema Vertalingen. Samen met Jeroen, en wie weet wie nog meer..

En uiteraard blijven óók de andere mooie chansonoptredens (huiskamers en diner’s zijn geweldig om te versieren met een concertje!) en schrijverijen van allerlei aard!

11 september 2022

Een zangpauze van enkele maanden is voorbij!
Gelukkig.
Met nog veel meer elan voel ik de chansons weer opborrelen. ‘Vanuit m’n tenen’, wilde ik eerst schrijven. Maar nee, dat is te weinig, en dat kende ik al lang. Ze komen inmiddels rechtstreeks vanuit m’n ziel, hoe pathetisch dat ook klinkt.
En altijd vía mijn hart.

5 juni 2022

Geen vuiltje aan de lucht, leek het gisteren…

Maar de wolken beginnen inmiddels stevig samen te trekken. En de buienradar laat weinig hoop over voor ons concert in de openlucht morgen..

Niet getreurd, de liefde blijft, ook nu we misschien naar binnen gaan. Want net als de sensatie van de zomerse buitenlucht heeft ook de klank van de vleugel zo z’n voordelen….

Allemaal Liefde morgenmiddag 6 juni wellicht in de (ruime) huiskamer van Steenkamer aan de dijk! Voor info bel: 06-52691898

 

 

16 mei 2022

Na twee heerlijke weken in mijn geliefde Nyons (in de Drôme Provençale) nu weer een heleboel energie en inspiratie voor de komende concerten!

Er zijn nog kaartjes voor:

“ALLEMAAL LIEFDE” – chansons in de openlucht –

Tweede Pinksterdag 6 juni a.s. om 15:00u in onze boomgaard, of tuin, of eventueel bij slecht weer in een prachtige binnenlocatie!

Aanmelding ( €15,- p.p. inclusief na-borrel) via info@rianvannieuwkuijk.nl

 “ALLEMAAL LIEFDE” is het sluitstuk van een drieluik en is ook prachtig als je de twee eerste concerten niet hebt meegemaakt!

We spelen alleen maar eigen werk van Jeroen, Gregor en mijzelf, met uiteraard het vertrouwde geluid van L’Amour Toujours. Een fijne mengeling van mijn eigen (Nederlands- én Franstalige) teksten, Jeroen zijn composities daarop, Gregor zijn walsjes, en mijn vertaling van enkele Franse chansons.

 

16 maart 2022

boomgaard steenkamer

In het verschiet:

Chansons op 6 juni 2022, Tweede Pinksterdag

Tuinconcert Eigen Werk “Allemaal Liefde”

Eindelijk het derde en laatste deel van mijn miniconcertserie…

Een drieluik dat startte met BBB, Barbara Brassens Brel; gevolgd door Les Beaux Gars, Fugain LeForestier Clerc en tijdgenoten ; en nu dus afgesloten gaat worden met Allemaal Liefde, alleen maar eigen werk van Jeroen, Gregor en mijzelf. Met het vertrouwde geluid van L’Amour Toujours, maar dan voorzien van een geheel eigen tint.

Uitgesmeerd over twee jaar vanwege de pandemie beperkingen, en op dit moment uitgesteld tot Tweede Pinksterdag, omdat spelen (en luisteren..) in de tuin zo ontzettend heerlijk is! Nadere info volgt spoedig.

2 januari 2022

Gelukkig en muzikaal Nieuwjaar!

“Zeg me, wanneer komen jullie weer? Want alle tijd die verglijdt is nooit meer in te halen….” (vrij naar Barbara: Dis, quand reviendras-tu?)

 

25 augustus 2021

Helaas!

Onze voorstelling Vakantieliefdes, van 12 september a.s., kan niet doorgaan.

Een overlijden in mijn directe familie raakt me enorm en maakt het voor mij onmogelijk om een goede, mooie voorstelling vorm te geven.

Het spijt me enorm.

18 augustus 2021

Vakantieliefdes…. Vluchtig,  diep, vrolijk, hartstochtelijk, onschuldig, pijnlijk… wat zijn er toch een mooie liedjes geschreven over de liefde. En wat blijven ze mooi om naar te luisteren, heerlijk om te zingen.

Grote liefdes, kleine liefdes…  grote liedjes, kleine liedjes. Hier en daar wat verdriet, soms een korte flirt, soms opeens die ene diepe ware liefde. Allemaal al honderden keren beschreven en bezongen, allemaal van levensbelang.

Op 12 september zing ik weer eens een kleine selectie uit het enorme repertoire van Franse chansons, liefdesliedjes in vakantiesfeer…. Vakantieliefdes.

Interesse? info@rianvannieuwkuijk.nl

10 augustus 2021

Al het groen groeit als lianen in een oerwoud om ons heen! Prachtig al die nattigheid, maar oh zo treurig in juli en augustus….

Echter: onze tuin en land liggen daardoor prachtig klaar voor een openluchtconcert, dat dan weer wel, en de vooruitzichten voor komende week zijn fantastisch: Zomerweer in aantocht, concertkriebels in de buik!

12 september a.s. 15:00u : Franse chansons in de openlucht.

Een vrolijk concert getiteld VAKANTIELIEFDES in Beuningen onder de bomen van Steenkamer.

info en reserveringen via info@rianvannieuwkuijk.nl